Uitstelgedrag

Gisteren waren we op visite bij mijn ouders.

Mijn vader geniet er erg van om verhalen over vroeger te vertellen. Meestal is dat ZIJN vroeger, maar gisteren was MIJN vroeger aan de beurt. Zoals dat misschien bij jou thuis ook wel gebeurt, komen er dan vooral verhalen naar boven waar jij zelf het liever niet meer over hebt. Nou, zo verging het mij gisteren ook. Maar het gaf me ook nieuwe inzichten in mezelf.

Zo vertelde mijn vader dat hij zich altijd enorm ergerde aan mijn uitstelgedrag. Ik bleek er een kei in te zijn om alles altijd pas op het laatst te gaan doen. Met de nodige stress die daar dan ook bij hoort.

Ik grapte dat mijn ADD-brein dus toen ook al duidelijk te merken was. “Nou,” zei mijn vader. “Dat bestond toen nog helemaal niet. Je was gewoon heel erg lui als je iets niet interessant vond.”

Dat woordje ‘lui’ triggerde mij meteen. Ik vind mezelf nu namelijk vaak ontzettend lui. En ik kan mezelf daar ook genadeloos kritisch op afrekenen. Niet dat dat helpt, maar ik doe het toch.

De laatste tijd wordt er steeds meer bekend over die drukke breinen waar ik het altijd over heb. En daarmee ook over het uitstelgedrag dat mensen met een druk brein vaker dan gemiddeld vertonen. En wat blijkt? De meeste drukgebreinde mensen dénken inderdaad vaker dat zij lui zijn. De kantjes ervan aflopen. En weet je wat nog meer blijkt? Dat dat vaak gewoon dikke onzin is.

Je bent namelijk helemaal niet lui, maar je hebt bv geen idee hoe je een probleem aan moet pakken. Of welke volgende stap je in dat verslag nu het beste zou kunnen zetten. Of waar je in de supermarkt dat ene product nou precies zou kunnen vinden. En dát is wat je remt. Je weet het gewoon even niet. En als gevolg daarvan ga je jezelf lekker lopen afkraken. Nou, geloof me. Dat maakt de boel alleen maar erger.

Er zijn legio cursussen te vinden waar je kan leren om je uitstelgedrag te tackelen. Strakke planningen maken, actieplannen bedenken, LEAN, SMART. Noem het maar op. Maar volgens mij hebben die drukgebreinde types zoals ik daar juist helemaal geen behoefte aan. Onze eerste taak is om te leren milder tegen onszelf te praten. Wat liever te zijn en niet zo veroordelend. Om vandaaruit een eerste stap te kunnen maken.

Zo zat ik vanochtend om kwart over 7 al achter mijn laptop om deze post te schrijven. Maar, je raadt het vast al, er kwam geen letter op papier. Pas nu, om half 3 vanmiddag, na uren uitstellen, lukt het me om mijn warrige gedachten wat te ordenen. En het liefst zou ik er nog minstens twee dagen over doen voordat ik het goed genoeg vind om te plaatsen. Maar dat hoef ik niet meer van mezelf. Het hoeft gelukkig niet meer perfect. Ook dat is een mooi gevolg van wat liever voor jezelf zijn.

Misschien herken je jezelf hier wel in. Ontdek je ineens dat jij ook last hebt van uitstelgedrag of perfectionisme. En van een druk brein. Toen ik ontdekte welke ‘eigenschappen’ deze drukgebreinde vrouwen nog meer blijken te hebben, ging er een wereld voor me open. Nooit gedacht dat dat ook ‘part of the deal’ was.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt?

Nou, hier komtie:

·       Je bent een kei in genadeloze zelfkritiek

·       Je eigenwaarde is erg afhankelijk van je prestaties

·       Je hebt makkelijk gevoelens van schuld en schaamte

·       Je hebt moeite met Nee-zeggen

·       Je voelt dat er veel meer in je zit dan eruit komt

·       Je zoekt vaker bevestiging of goedkeuring zoeken bij anderen

·       Je kunt slecht tegen onrecht

·       Je hebt moeite met autoriteit

·       Je bent gevoelig voor verslaving

·       Als ze jou op je vingers kijken, presteer je een stuk minder dan normaal; faalangst dus

·       Je bent hormoongevoelig; tijdens je cyclus of later tijdens de overgang heb je veel klachten

·       …

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Regelmatig start ik weer een groepstraining van 6 bijeenkomsten waar we dieper ingaan op de 6 belangrijkste thema’s. Zo leer je de eerste stappen maken om meer rust in je hoofd te krijgen om daardoor beter uit de verf te komen. Maximaal aantal deelnemers is 6.

Kijk gerust eens bij het kopje Trainingen.

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>