Het negatieve stemmetje van Liesbeth

Genadeloze zelfkritiek

Hi Mariek, Ik weet niet of je ruimte hebt, maar ik loop tijdens mijn opleiding vast op zelfvertrouwen. Of eigenlijk het ontbreken ervan. Ik ben op zoek naar iemand die me daarbij kan helpen (mogelijk een stukje verleden leren loslaten?). Ik wil zo graag in mijn kracht gaan staan. Anderen zien die bij mij, maar ik zelf nog niet.

Dit berichtje kreeg ik zo’n twee maanden geleden van Liesbeth. Een warme, zorgzame vrouw die, ondanks alle negatieve stemmetjes van binnen, een vervolgopleiding was gestart. En nu vastliep op diezelfde stemmetjes die haar vertelden dat zij toch helemaal niet geschikt was om meer leiding te gaan geven. Die haar vroegen wie ze eigenlijk dacht dat ze was om te denken dat ze daar geschikt voor zou zijn.

In onze gesprekken ontdekte Liesbeth dat dit interne stemmetje een kopie bleek te zijn van de stem van haar moeder. Die gebruikte zelfs grotendeels dezelfde woorden.

Ik zie het vaker dat een overtuiging van een extern persoon, overigens meestal een van de ouders, geïnternaliseerd wordt en zo onderdeel wordt van je eigen genadeloze zelfkritiek. Hoe remmend dat kon werken, heeft Liesbeth aan den lijve ondervonden.

Afgelopen weken gebeurde er veel verdrietigs in het privéleven van Liesbeth. Tot haar eigen verbazing nam zij hierin zonder nadenken de leiding. Ze stuurde zorgmedewerkers en artsen aan, betrok haar broers en zussen erbij en zorgde dat alles liep zoals zij voor ogen had. Het ging haar gemakkelijk af. Zelfs haar broers en zussen viel het op. Ze benoemden haar leiderschap en lieten merken hoe blij ze daar mee waren. Zelf voelden ze zich nogal onthand in de situatie.

Liesbeth was verrast, misschien een beetje raar woord vanwege de verdrietige omstandigheden, door dit nieuwe gevoel in haar. Het gevoel dat ze haar mannetje stond. Het gevoel van weten waar je voor staat en vertrouwen hebben in jezelf. Weten hoe je dat stemmetje in jezelf kunt veranderen van ondermijnend naar een positieve, opbeurende stem die je stimuleert het beste uit jezelf te halen.

Straks komt Liesbeth voor haar 4e gesprek. Je snapt vast dat ik heel erg benieuwd ben. En geen idee heb wat ik haar nog te leren heb.

Regelmatig start ik weer een groepstraining van 6 bijeenkomsten waar we dieper ingaan op de 6 belangrijkste thema’s. Zo leer je de eerste stappen maken om meer rust in je hoofd te krijgen om daardoor beter uit de verf te komen. Maximaal aantal deelnemers is 6.

Ook is er ruimte voor individuele gesprekken.

Neem even contact met me op als je meer over wilt weten.

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>