De buffetmethode

De buffetmethode

Een flink aantal jaar geleden was ik uitgenodigd bij een bedrijfsarts. Ze had over mijn werk gehoord van een klant van mij die met een burn-out thuis zat. Het was een nogal vormelijk gesprek waarin ik geen connectie of rapport voelde. We maakten niet echt contact met elkaar, maar ik werd ondervraagd op mijn kennis en kunde. Ik voelde dat ik mezelf moest bewijzen aan deze dame. Ze had overduidelijk niet zoveel vertrouwen in mij.

Zulke mensen gaven me het gevoel dat ik heel klein was. Mijn hele opleidingsdoopceel werd gelicht. De jaren van ervaring naast de meetlat gehouden. Mijn oorspronkelijke achtergrond als docent en leerlingbegeleider werkte ook niet echt in mijn voordeel. Mijn vrolijkheid trouwens ook niet.

En ergens in dit gesprek was ik er klaar mee. Wat een gedoe! Mijn klanten en opdrachtgevers lopen met me weg. Ik behaal prachtige resultaten. Telt dat misschien ook mee?

Dus toen me wat hooghartig werd gevraagd naar de methode waar ik mee werkte, want ja die was enorm belangrijk om naar me door te kunnen verwijzen, flapte ik er luchtig uit: “Methode? Oh, ik gebruik de buffetmethode!” Om daarna te zwijgen en haar aan te kijken alsof dat toch echt wel de meest bekende methode zou zijn die er bestaat.

Verbaasd keek ze me aan. Buffetmethode? Daar had ze nog nooit van gehoord!

Na een semi-oprecht “Oh nee?”’ van mijn kant, heb ik haar uitgelegd dat ik veel verschillende methodes op mijn buffet heb staan en dat ik per klant kijk wat er nodig is om een volgende stap te kunnen zetten.

Je snapt… ik heb nooit een klant via haar gekregen.

Dan heb ik liever die ene grote opdrachtgever waar ik jarenlang voor werkte. “Marieke, je bent een tovenaar,” zei hij me een keer. “Wat jij toch doet met mensen. Ze klimmen allemaal uit hun dal en gaan weer groeien.” Kijk, dáár word ik blij van.

Wil jij ook uit je dal klimmen en aan de slag met je negatieve zelfkritiek? Meld je dan aan voor mijn training die volgende week dinsdag start. Enne… het programma ligt niet in beton gegoten. Ik kijk vooral wat je nodig hebt. Ik gebruik namelijk de buffetmethode.

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>